Изработка на уеб сайт от Web IT Solutions. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Проф.д-р. Добри Палиев свири, композира и преподава ударни инструменти в музикален стил, ценен за цяла Европа. Той развива точно тези човешки качества, които са най-важни за изкуството…

Жан Пол Вандерише

Проф. д-р. Добри Палиев

(1928 – 1997)

Изпълнител, автор, педагог, изследовател, многостранна съзидателна личност с международна известност, уважаван и обичан човек… Музикантските му изяви започват от най-ранни години – свири на акордеон, тромпет, барабани, дирижира ученически оркестър в гимназията, организира състава „Джаза на амбициозните“. Още като студен в класа на Иван Загорски в Музикалната академия става тимпнист-солист в Симфоничния оркестър на Българското Национално Радио, паралелно свири на ксилофон в Музикалния театър (той е първият български изпълнител на ксилофон и вибрафон) и прави силно впечатление на най-големите диригенти със своя виртуозитет, артистичност и прецизност. Прочува се и като камерен изпълнител – ксилофонист в Инструментално трио с Тинко Станчев (пиано) и Петър Пенчев (акордеон), с които концертира из цяла България, Чехия, Словакия, Румъния, Франция, Германия, Холандия, Полша, Сърбия, Албания, Гърция, Израел, Сирия, Русия и др. С различни състави гастролира в повече от 30 страни по света, а през 1978 е поканен от Жан Батин да го замества като водач на група в Симфоничния оркестър на Страсбург.

„До появата на Палиев ние не знаехме какъв потенциал имат ударните инструменти и, че може да се стига да такава виртуозност на тях…“ – отбелязва в свое интервю Емил Табаков.

С изпълнителското си изкуство Добри Палиев променя представата за възможностите на ударния инструментариум, а с повече от четиридесетилетната си педагогическа работа в Музикалното училище в София и в Националната музикална академия не само създава Българската перкусионна школа, но и веднага съгражда високия ѝ международен авторитет. Стотици са неговите възпитаници от България и различни други страни, които печелят награди на най-авторитетни конкурси и днес са изявени изпълнители и педагози по цял свят. А сформирания от него през 1976 перкусионен ансамбъл „Полиритмия“ се налага бързо като оригинално явление в концертния живот. С голям успех гастролира по света и вдъхновява раждането на произведения за ударни инструменти от композитори като Васил Казанджиев, Лазар Николов, Иван Спасов, Емил Табаков, Николай Стойков, Димитър Христов, Владимир Пенчев, Ценко Минкин, Румен Бальозов, Христо Йоцов, Румен Бояджиев, Емил Ханджиев, Борис Динев, Георги Танчев, Зигфрид Финк и др.

„Като професор в ДМА Добри Палиев създаде уникална школа по ударни инструменти на световно ниво. Неговите възпитаници – ученици и студенти, завършили обучението си в неговия клас – са унивесалисти. Те владеят до съвършенство и с виртуозна лекота свиренето на всички ударни инструменти от богатия арсенал на съвременния инструментариум“ – пише акад. Проф. Васил Казанджиев през 2002 в своето мнение за номиниране на проф. Палиев пред PAS, Hall of Fame.

Палиев оставя огромно творческо наследство – инструктивни пиеси за всеки един от основните ударни инструменти и за различните камерни перкусионни ансамбли, мащабните композиции „Реминисценции 1876“, „Колелото на живота“, „Фолклорни сцени“, „Пепелища“, „Шега“, „Сонорни скици“, музикални приказки „Музикално пътешествие“, „Маймунска история“, „Малкият водолаз“, Коледарски песни“, транскрипции на класически опуси… 22 свитъка с негови пиеси са публикувани от световно известни издателства като “J. M. Fuseau” (Франция), N. Simrock” (Хамбург, Лондон), “Otto Wrede” (Висбаден), “Honey Rock” (САШ), “Zimmermann” (Франкфурт). Автор е на основополагащия труд „Методика на обучението по ударни инструменти“ и докторската дисертация „Камбани, клепала и овчарски звънци в България“, отпечатана от издателство „Музика“ с комплект от четири грамофонни плочи на „Балкантон“, а студиите му „Ударните инструменти в България“ и ”Българската ритмика“ са публикувани в „Percussion Notes”, списание на асоциацията на ударните инструменти в Америка.

Неговият висок международен авторитет на музикант и педагог му носи поканата да преподава в Консерваторията в Страсбург, за да въведе там собствената си система за обучение. Той е сред основателите на Лятната френска академия в Сен-Сов, създава Международната лятна академия във Варна, води майсторски курсове в академията в Хамбург,  консерваториите в Люксембург, Вюрцбург, Хамбург, Солун, семинари в Германия, Франция, Полша, участва като член на Жури на най-авторитетните международни конкурси в Сен-Сов, Женева, Мюнхен, Люксембург и др.

Навсякъде получава обичта и възхищението на колеги, ученици, публика… Заслуженото признание е номинирането му пред PAS (Общество на артистите перкусионисти) за Hall of Fame (Зала на славата) за 2002 в САЩ със суперлативите отзиви на фигури като Зигфрид Финк, Жак Делеклюз, Жан Жофроа, Робърт вас Сайс, Евелин Глени, Ерол Ракипов, Пол Моотц, Момоко Камия, и много други известни български и световни музиканти.

„Молим великия български перкусионист, изпълнител, композитор и наш учител Добри Палиев да бъде включен като пълноправен член на PAS. Той е допринесъл на света на ударните инструменти много неща и затова искаме неговото учение да остане за бъдещите поколения, за приноса му за развитието на ударните инструменти в целия свят…“

Томоюки Окада -директор на Института за изследване и проучване на перкусионните инструменти, Токио Япония.